Κουφάλια NEWS : Δήμοτης ONLINE / Τοπικά & Καθημερινά

 

Καλημέρα φίλες και φίλοι. Να είστε πάντα καλά .
Σήμερα θα ξεκινήσουμε κάνοντας μια μικρή αναφορά για το θέμα που έχει ταλανίσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια το Δήμο Χαλκηδόνος : το ΚΕΚ Νεφέλη. Ακούει ο κόσμος τόσο καιρό ΚΕΚ και πάλι ΚΕΚ και δεν ξέρει τι είναι. Μπήκαμε λοιπόν στη Διαύγεια, κάναμε μια μικρή έρευνα για το ζήτημα και είμαστε εδώ για να πληροφορήσουμε για κάποια πράγματα τους δημότες.
Ας αναφέρουμε πρώτα τη μετοχική σύνθεση, η οποία είναι : Δέλτα 54%, Χαλκηδόνος 42,5, Ωραιόκαστρο 3,5%.
Πάμε τώρα στα προβλήματα στα διοικητικά. Το ΚΕΚ Νεφέλη διοικείται από δύο διοικητικά όργανα, το Διαδημοτικό, και το Διοικητικό.
Το Διαδημοτικό Όργανο είναι το ελεγκτικό όργανο που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και αποτελείται από δημοτικούς συμβούλους των τριών Δήμων. Το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, είναι ότι η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια με απόφασή της το 2020, έβγαλε παράνομη την 11μελή σύνθεση του οργάνου αυτού και όρισε ότι πρέπει να είναι από 26 μέλη. Οι τρεις δήμοι όμως, δεν εφάρμοσαν μέχρι σήμερα την απόφαση αυτή. Γιατί?
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από 11 μέλη. Κι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Γιατί εκεί κατέχει μία έδρα παρανόμως ο Δήμος Ωραιοκάστρου, την οποία δεν τη δικαιούται αναλογικά και σύμφωνα με το μετοχικό ποσοστό του (έχει 3,5 % ενώ έπρεπε να είχε 9%). Την έδρα αυτή την «κλέβει» τόσα χρόνια από το Δήμο Χαλκηδόνος και όλοι κάνουν τα στραβά μάτια. Ενώ η σύνθεση του ΔΣ έπρεπε να είναι 6-5 είναι σήμερα 6-4-1.
Ένα άλλο πρόβλημα, είναι ότι στο Διαδημοτικό – Ελεγκτικό Όργανο και στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν τα ίδια σχεδόν άτομα : έξι στα έντεκα. Δηλαδή τα έξι αυτά άτομα παίρνουν αποφάσεις στο Δ.Σ. και μετά πηγαίνουν και ελέγχουν οι ίδιοι τη νομιμότητα των αποφάσεών τους στο Δ.Ο. «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» δηλαδή με λίγα λόγια. Αυτοί οι έξι σήμερα είναι οι κ.κ. Βαϊνάς, Σαραφίδης, Ναζλίδης, Ζάπρα, Βάλαρης, Αντωνιάδης οι οποίοι μετέχουν και στο ένα και στο άλλο όργανο, δηλαδή ελεγκτές και ταυτόχρονα και ελεγχόμενοι. Μάλιστα. Σαν κλειστό club. Μπράβο ρε παιδιά. Απορούμε γιατί δεν το κάνατε 11 στους 11. Να είστε οι ίδιοι 11 κι εδώ κι εκεί.
Αναρωτιόμαστε : μήπως τελικά κάποιοι επιδιώκουν να έχουν μια διαδημοτική επιχείρηση «κλειστού τύπου» ? Και είναι σωστό να συμβαίνει αυτό, όταν αυτή η επιχείρηση διαχειρίζεται εκατομμύρια ? (όπως θα δούμε παρακάτω).
Κλείνοντας  για τα διοικητικά, προκύπτει μια σημαντική απορία : είναι νόμιμες οι αποφάσεις που παίρνονται σήμερα με αυτές τις συνθέσεις ?
Πάμε τώρα στο θέμα που είχε στείλει στον εισαγγελέα ο κ. Ευσταθιάδης, στο οποίο και ο κ. Αναγνωστόπουλος ρωτούσε συνέχεια στην αρχή για να πάρει απαντήσεις. Στις αρχές του 2016,  το Δ.Σ. του ΚΕΚ Νεφέλη (όπου πρόεδρος του ήταν ο δήμαρχος Δέλτα κ. Φωτόπουλος και αντιπρόεδρος του ο δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Τσουκνιδάς), πήρε μια περίεργη απόφαση χωρίς να ερωτηθεί κανένα Δημοτικό Συμβούλιο : αποφασίστηκε να γίνει το ΚΕΚ μέτοχος σε μια ιδιωτική εταιρία στην οποία ήταν πρόεδρος ο Διευθύνων Σύμβουλος του, ο κ. Σαραφίδης. Και στη συνέχεια με άλλη απόφαση παραχώρησαν δημόσιο χώρο σε δημοτικό κτίριο (Κοινότητα Γέφυρας) για να στεγαστεί η ιδιωτική επιχείρηση.
Ωραία πράγματα. Μια ιδιωτική εταιρία να στεγάζεται τζάμπα σε δημόσιο χώρο. Μπράβο παιδιά.
Για να δούμε τώρα και τα οικονομικά αυτής της υπόθεσης. Από το 2016 δόθηκαν από το ΚΕΚ σε αυτή την ιδιωτική ΚΟΙΝΣΕΠ,  300.000 € με απευθείας αναθέσεις των 25.000 € η καθεμιά. Δόθηκε και ένας διαγωνισμός περίπου 100.000 €. Προσέξτε τώρα. Αυτές οι αναθέσεις και οι διαγωνισμοί των 400.000 € , αποφασίζονταν στο 11μελές ΔΣ του ΚΕΚ με την ψήφο δυο αντιδημάρχων που συμμετείχαν εκεί, ενώ ταυτόχρονα στην ΚΟΙΝΣΕΠ όπου πήγαιναν τα χρήματα, ήταν μέτοχοι η σύζυγος του ενός και η κόρη του άλλου.
Α ρε αθάνατη Ελλάδα. Τι ωραία πράγματα έχεις να μας μάθεις ρε πατρίδα.
Επίσης δόθηκαν και άλλες απευθείας αναθέσεις 100.000 € περίπου, από τους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνος σε αυτή την ιδιωτική εταιρία. Σε όλα αυτά τα περίπου 500.000 €, παρουσιαζόταν πάντα ως μόνη ενδιαφερόμενη αυτή η ιδιωτική ΚΟΙΝΣΕΠ Στόχος, όπου πρόεδρος της ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΚ, ο κ. Σαραφίδης.
Μάλιστα. Διευθύνων Σύμβουλος ο Κώστας στη μια και Πρόεδρος στην άλλη. Η απορία η δική μας είναι : έμαθαν ποτέ τα δημοτικά συμβούλια που πήγαν αυτά τα χρήματα; Και γιατί όλα αυτά σταμάτησαν και «κόπηκαν μαχαίρι»,  αμέσως μετά την καταγγελία Ευσταθιάδη ? Ήταν αναγκαίες οι αναθέσεις αυτές,  και γιατί δεν συνεχίστηκαν και μετά? Υπήρχε ή δεν υπήρχε πρόβλημα νομιμότητας?
Δεν σταματάει το πράγμα όμως εδώ. Έχει κι άλλο, πιο καλό. Το 2016 το ΔΣ του ΚΕΚ Νεφέλη αποφασίζει να συμμετέχει στα Κέντρα Κοινότητας με παραρτήματα για τους Ρομά των δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνος. Αυτοί οι δήμοι – επί δημαρχίας τότε Φωτόπουλου - Τσουκνιδά (προέδρου και αντιπροέδρου στο ΚΕΚ αντίστοιχα τότε) - παίρνουν αποφάσεις και παραχωρούν στο ΚΕΚ όλες τις αρμοδιότητες και τα οικονομικά κονδύλια για αυτά τα προγράμματα.
Ενώ οι άλλοι δήμοι «τρέχουν» τα κοινωνικά τους προγράμματα με τις δικές τους κοινωνικές υπηρεσίες, αυτοί αποφάσισαν τότε να τα εκχωρήσουν στο ΚΕΚ Νεφέλη, που από Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, γίνεται πλέον Κοινωνικός Φορέας.
Όμορφα, ήσυχα και ωραία… Προϋπολογισμός ως σήμερα ? Περίπου 1.250.000 € δόθηκαν από τους δυο δήμους στο ΚΕΚ. Έμαθαν ποτέ τα δημοτικά συμβούλια πως αξιοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα? Ποτέ.
 Μάλιστα το ΚΕΚ Νεφέλη μπήκε τότε και σε άλλα αντικείμενα των τριών δήμων, όπως π.χ. το καταφύγιο σκύλων «Αλκυονίδα» το οποίο διεκδικούσε μια κρατική επιχορήγηση γύρω στα 800.000 € απ΄ ότι μάθαμε.
Αυτά τα λίγα για τα οικονομικά. Όποιος θέλει τα βρίσκει στη Διαύγεια. Πάμε τώρα στα θέματα του υπαλληλικού προσωπικού στο ΚΕΚ.
Καταρχήν, το να πούμε ότι επί 27 χρόνια παραμένει ο ίδιος Διευθύνων Σύμβουλος ενώ κάθε τρεις και λίγο λέει ότι θα φύγει, είναι γνωστό σε όλους. Ας πάμε παρακάτω.
Το 2020 έκαναν προκήρυξη για Διευθυντή στο ΚΕΚ. Προσέξτε : σε όσους είχαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά έδιναν 15 και 20 μόρια και σε όσους είχαν πτυχία 10 μόρια. Όμως την ίδια στιγμή στη συνέντευξη έδιναν 40 μόρια...!!!
Ποιος επιστήμονας να πάει ρε παιδιά να διεκδικήσει έτσι τη θέση? Με 40 μόρια στη συνέντευξη? Να πάει να χάσει το χρόνο του ? Τελικά παρουσιάστηκε πάλι μόνο μια υποψήφια, η οποία πήρε τη θέση. Και μάλιστα αυτή η μοναδική υποψήφια - από ότι μάθαμε - ήταν μέτοχος στην ιδιωτική ΚΟΙΝΣΕΠ Στόχος.
Και βέβαια, βγήκε ποτέ να πει κάποιος από το ΚΕΚ στους δημότες για όλες αυτές τις προσλήψεις που έγιναν στα Κέντρα Κοινότητας? Τις οποίες προσλήψεις μάλιστα διαχειρίστηκε το ΚΕΚ και όχι οι Δήμοι. Και μάλιστα όταν μέσα σε αυτές τις προσλήψεις περιλαμβάνονται άτομα τα οποία ήταν μέτοχοι-εταίροι στην ΚΟΙΝΣΕΠ Στόχος, που πληρώνονται τώρα με καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου από δημόσιο χρήμα και των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται κάθε λίγο με αποφάσεις του ΚΕΚ και όχι των Δήμων.
Κι όλα αυτά επί δημαρχίας Αναγνωστόπουλου. Μπράβο. Άξιοι...
Και πάμε και στο τελευταίο για σήμερα. Οι εκπρόσωποι του Δήμου στο ΚΕΚ, (Αναγνωστόπουλος, Βαϊνάς, Ταχτατζόγλου, Σαραφίδης, Μωυσίδης, Γκούντας) ψήφισαν τον Απρίλιο-Μάιο 2021 να μειωθεί το μετοχικό ποσοστό του Δήμου Χαλκηδόνος από 42,5 σε 36%.
Είναι ζημιά για το Δήμο τους? Φυσικά και είναι. Κερδίζει κάτι ο Δήμος τους ?
Όχι. Αντίθετα βγαίνει χαμένος. Φαίνεται να τους νοιάζει ?
Οχι βέβαια. Και το ερώτημα είναι : γιατί το ποσοστό να μην το δώσει ο Δήμος Δέλτα που έχει 54% ?
Ψήφισαν λοιπόν για να πάρει 6,5 % το Ωραιόκαστρο.  Έτσι από τη μια θα κερδίσει μια έδρα στο 11μελές ΔΣ, ενώ από την άλλη και στο Διαδημοτικό Όργανο η σύνθεση θα γίνει νόμιμα 11μελής από 26 που κανονικά πρέπει να είναι σήμερα.
Μ΄ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.
Και γιατί γίνονται όλα αυτά? Γιατί από ότι καταλαβαίνουμε εμείς, κάποιοι ενοχλούνται από ένα διευρυμένο 26μελές ελεγκτικό όργανο. Προτιμούν το 11μελές. Κι όταν μάλιστα τα 6 μέλη είναι ίδια και στα δυο όργανα, όπως είναι σήμερα, ακόμα καλύτερα. Αργότερα μπορεί να γίνουν και 11 στα 11.
Αυτά για το ΚΕΚ. Ακούμε βέβαια τώρα τελευταία και για κάποιους προϋπολογισμούς που ψηφίζονται χωρίς να υπάρχουν απολογισμοί από προηγούμενες χρήσεις. Ακούμε και ότι δεν παραλαμβάνονται από το σημερινό Διαδημοτικό Όργανο τα αποτελέσματα έγκρισης από ορκωτούς για τις χρήσεις προηγουμένων ετών.
Γιατί ρε παιδιά δεν τα παραλαμβάνετε? Είδατε κάτι στραβό? Και γιατί δεν το λέτε στον κόσμο?
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι το θέμα έχει σοβαρές προεκτάσεις και ότι η βεντάλια τώρα ανοίγει. Εδώ θα είμαστε για να τα αναδείξουμε.
Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση είναι η στάση Αναγνωστόπουλου-Σαραφίδη. Δεν παρουσιάζονται στις συνεδριάσεις και απέχουν επιδεικτικά όταν έρχεται για συζήτηση από την Αντιπολίτευση το θέμα του ΚΕΚ. Μάλιστα ο πρόεδρος κ. Ταχτατζόγλου έφτασε στο σημείο θεσμικής παρέκκλισης, να αρνείται να επαναλάβει τις συνεδριάσεις που δεν έγιναν λόγω έλλειψης απαρτίας, όταν έλειπαν οι δικοί τους.
Τελικά γιατί απέχουν οι κ.κ. Αναγνωστόπουλος και Σαραφίδης?
Γιατί δεν ξαναβάζει τις συνεδριάσεις ο κ. Ταχτατζόγλου?
Και ειδικά ο κ. Ταχτατζόγλου ο οποίος είναι εκπρόσωπος του συμβουλίου στο ΚΕΚ, δεν θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα επεδίωκε να γίνουν αυτές οι συνεδριάσεις, για να δώσει τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις για τη στάση του στους συμβούλους?
Είναι ηθικό να έρχεται με την ιδιότητα του προέδρου και να λέει ότι δεν βάζω ξανά συνεδριάσεις για να συζητηθούν τα θέματα?
Φοβάται κάτι ή έχει κάτι να κρύψει για τη στάση που τήρησε ο ίδιος ως τώρα?
Κι αν δεν λέγεται αυτό κατάχρηση εξουσίας, τότε πως λέγεται ? Έτσι πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί στη δημοκρατία κατά τον κ. Ταχτατζόγλου ?
Γιατί εντοπίζεται αυτή η κωλυσιεργία?
Γιατί δεν βγαίνουν επιτέλους να υπερασπιστούν την άποψή τους, όποια και να είναι αυτή?
Δεν έχουν δικαίωμα οι σύμβουλοι και οι δημότες να ακούσουν και να κρίνουν?
Τέλος πάντων. Αυτά για το ΚΕΚ. Τώρα να πούμε και δυο-τρία πράγματα για τις υπόλοιπες εξελίξεις στο Δήμο.
Βλέπουμε τώρα τελευταία το Δήμαρχο να κάνει ένα αγώνα για να δείξει ότι κάτι κάνει. Πέρασαν και 3 χρόνια βλέπετε και η πίεση μεγαλώνει. Τι να βγει να πει σε όσους τον ψήφισαν? Βλέπουμε λοιπόν κάτι φωτογραφίες να ανεβαίνουν στο σάιτ του Δήμου, μήπως και μας πείσουν ότι κάτι γίνεται. Και τελικά τι γίνεται; Ένα συνεχόμενο θα,θα,θα, σε στυλ ελληνικής ταινίας τύπου Μαυρογιαλούρου .
Για ποιο πράγμα? Για έργα που ΘΑ γίνουν.
Από ένα δήμαρχο που επί 3 χρόνια το μόνο που έχει να παρουσιάσει το απόλυτο τίποτα...!!!
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να βγάζει φωτογραφίες από επίσκεψη στον υπουργό κ. Πέτσα στον οποίο τον πήγε χεράκι-χεράκι ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά κ. Καραγιάννης.
Σε ποιον ? στον κ. Πέτσα ο οποίος όταν πριν λίγο καιρό είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη, το μόνο Δήμαρχο που δεν επισκέφτηκε ήταν ο δικός μας.
Σε όλους τους άλλους πήγε. Μόνο τον κ. Αναγνωστόπουλο δεν είδε.
Οπότε δήμαρχε άσε αυτές τις μαυρογιαλούρικες τακτικές. Δεν πείθεις πλέον. Ο κόσμος κατάλαβε και δεν πείθεται με κομματικές φωτογραφίες που μεσολαβούν άλλοι για να βγουν.
Πάμε αλλού. Θυμάστε τι είχαμε γράψει στο δήμαρχο πριν λίγο καιρό? «Βρείτε ένα τρόπο να μην κάνετε δια ζώσης τις συνεδριάσεις γιατί το πολιτικό ξύλο που πέφτει δεν το αντέχετε».  Ε λοιπόν μας άκουσε. Κι αφού κατάλαβε πως δεν είναι ικανός να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στα συμβούλια, κατάληξε να κάνει δια περιφοράς πάλι τις συνεδριάσεις. «Μπείτε παιδιά στο ίντερνετ, στείλτε ένα μήνυμα και άντε γεια. Να έχω κι εγώ το κεφάλι μου ήσυχο. Άντε από κει πέρα που θέλετε και συμβούλια».
Τέσσερα θέματα λοιπόν σε 2 μήνες για 17 χωριά. Κι αυτά δια περιφοράς. Είναι ομολογία ήττας αυτή ? Είναι. Είναι θεσμική λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου αυτή ? Δεν είναι. Τους ενδιαφέρει? Όχι. Αυτή είναι η σημερινή διοίκηση. Αυτός είναι ο σημερινός Δήμαρχος. Πόση απογοήτευση τελικά …
Το θέμα είναι όμως πόσο καιρό θα μπορούν να το κάνουν αυτό? Η πανδημία φεύγει και τα μέτρα αίρονται. Και σε λίγο ο κόσμος ξαναγυρίζει στις συνεδριάσεις. Εκεί θα τους δούμε. Προβλέπεται πολύ ζοφερό το μέλλον εκεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Πάμε παρακάτω. Ο κ Αναγνωστόπουλος ανακοίνωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος. Ποιος τον πίστεψε? Κανένας. Για να καταλάβετε πόσο πολιτικά εγκλωβισμένος είναι, δείτε τι έγινε πριν λίγες μέρες όταν παραιτήθηκε ο κ. Κορδονούρης από πρόεδρος του Νομικού Προσώπου για τα ΚΑΠΗ και τους Παιδικούς Σταθμούς. Ο δήμαρχος αναγκάστηκε και έβαλε στη θέση του προέδρου ένα μη εκλεγμένο δημότη. Δεν βρήκε ούτε ένα δημοτικό σύμβουλο της διοίκησης να ορίσει. Όλοι του γύρισαν την πλάτη. Κι έβαλε ένα δημότη, ξάδερφο της γυναίκας δημοτικού του συμβούλου. Και περιμένει στήριξη.
Εμείς πάντως μαθαίνουμε ότι οι σύμβουλοί του ψάχνονται για άλλα λιμάνια και στοιχηματίζουν πλέον ότι δεν θα μπορέσει να κάνει συνδυασμό για να κατέβει.
Φαίνεται βέβαια ότι η μόνη «σανίδα σωτηρίας» κατά το νυν δήμαρχο, είναι να προσεγγίσει τις δυνάμεις του κομματικού χώρου από τον οποίο κατάγεται πολιτικά και να παρουσιαστεί ως εκφραστής του χώρου αυτού. Το πρόβλημα όμως είναι ένα : δεν πείθει ούτε κι αυτούς. Του χρεώνεται μέσα στο χώρο αυτό ότι είναι «πολύ λίγος» πολιτικά.
Οι φωτογραφίες με Γεωργιάδη, Πέτσα κλπ δεν πείθουν κανένα. Δεν του φέρνουν κομματική στήριξη. Πράγμα που τον βάζει στο περιθώριο γιατί δεν έχει πια τη δυνατότητα να απευθυνθεί και σε άλλους χώρους ή σε πρόσωπα με τα οποία έχει έρθει ήδη σε βαθιά ρήξη. Αφού το αφήγημα του «νέου» έχει χαθεί οριστικά. Έτσι το πολιτικό τέλος Αναγνωστόπουλου είναι ορατό.
Ο κ. Σαραφίδης – σύμφωνα με πληροφορίες - αντιμετωπίζει πλέον μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα. Ακούμε ότι δεν ελέγχει την ομάδα του αφού το χάσμα μεταξύ αυτού και των Κούρα-Οκλαλιώτη-Κορόνα είναι αξεπέραστο. Φαίνεται ότι οι τρεις έχουν χαράξει άλλη, ξεχωριστή γραμμή (πιο δεξιά) και δεν θα τον στήριζαν στη συζήτηση για την αλλαγή του μετοχικού κεφαλαίου στο ΚΕΚ που τόσο ήθελε να περάσει ο Κώστας.
Στην ουσία ο μόνος «πιστός» που του έχει απομείνει είναι ο κ. Χατζηκυριάκου που κι αυτός είχε τις αντιδράσεις του στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι παρατάξεις Μηντσιούδη-Μηντζιαρίδη φαίνεται να περιμένουν στη γωνία για να εκμεταλλευτούν τις όποιες καταστάσεις. Και με τη στάση τους πιέζουν να βγουν πράγματα στη φόρα για το θέμα του ΚΕΚ βλέποντας ότι έχουν να κερδίσουν πολιτικά από μια τέτοια εξέλιξη.
Αυτά προς το παρόν φίλες και φίλοι. Καλή αντάμωση και υγεία σε όλες και όλους σας.

ΔΗΜΟΤΗΣ ONLINE

Σχόλια