Κουφάλια : Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Ακροποτάμου

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Ακροποτάμου (1η τροπ. καταστ. 07/2017) ιδρύθηκε το 1980 με την επωνυμία Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ακροποτάμου
και τον Ιούλιο του 2017 μετονομάστηκε στη σημερινή του επωνυμία. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε θέματα διάσωσης της ποντιακής παράδοσης. Διοργανώνει και συμμετέχει σε ποικίλες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του έτους με αποκορύφωμα αυτές του 15αύγουστου, οπότε και γιορτάζει και ο Ιερός Ναός του χωριού.
Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Ακροποτάμου διαθέτει 3 χορευτικά τμήματα και συμμετέχει σε συνέδρια του ποντιακού ελληνισμού, σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς, και πραγματοποιεί τακτικά ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που διαθέτει.

Ο Σύλλογος μας φέτος διανύει το 37ο έτος της διαδρομής του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Πιστός στα ήθη και έθιμα του ποντιακού στοιχείου, πραγματοποιεί κάθε χρόνο σταθερά τις παρακάτω εκδηλώσεις:
-στις 6 Ιανουαρίου: Μετά την ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον ποταμό Αξιό, προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα στο Πνευματικό κέντρο της Εκκλησίας του χωριού.
-στις 19 Μαΐου: Σε συνεργασία με τους συλλόγους των διπλανών χωριών, πραγματοποιεί Μνημόσυνη Δέηση και εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
-στις 15 Αυγούστου: Με τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελείται περιφορά της εικόνας με συνοδεία του χορευτικού τμήματος, και πραγματοποιεί 2ήμερες εκδηλώσεις.
-στις 31 Δεκεμβρίου: Ψάλλονται τα κάλαντα στο χωρίο από τμήματα του συλλόγου, ενώ το ίδιο βράδυ όλο το χωρίο υποδέχεται το νέο έτος στο κτίριο του συλλόγου.
Ο Σύλλογος μας επίσης πραγματοποιεί ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σχόλια