Κουφάλια : Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα


Ενόψει του επικείμενου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Ιωάννινα, 30 Νοεμ.-2 Δεκ. 2017), ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος
κ.Τσουκνιδάς, στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας στις 14 Νοεμβρίου, κατέθεσε εισήγηση περί της αναγκαιότητας αλλαγής των ποσοστών των κριτηρίων κατανομής της Τακτικής Κρατικής Επιχορήγησης (Κ.Α.Π.) των Δήμων της χώρας.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι Δήμοι όλης της χώρας, εξαιτίας των συνεχών μειώσεων της κρατικής επιχορήγησης τα χρόνια της κρίσης και της συνεχούς εκχώρησης αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία, χωρίς όμως την ανάλογη εκχώρηση των αναγκαίων πόρων. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στους Περιφερειακούς Δήμους, όπως ο νέος Δήμος Χαλκηδόνος, που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα, απόρροια της μεγάλης τους έκτασης και των πολλών, (18) εν προκειμένω Δημοτικών διαμερισμάτων, του εκτεταμένου δικτύου οδοποιίας (αστικής και αγροτικής), των δικτύων άρδευσης-ύδρευσης και αποχέτευσης, των χιλιάδων τετρ. μέτρων πρασίνου με τη συντήρηση των οποίων είναι επιφορτισμένος ο Δήμος, αλλά και των πολυάριθμων κτιρίων (Σχ. μονάδες, ιατρεία, αθλ. Εγκαταστάσεις, Δημοτικά καταστήματα) με των οποίων το κόστος συντήρησης και λειτουργίας είναι επιφορτισμένος ο Δήμος και τα οποία δεν έχουν οι Αστικοί Δήμοι. Δυστυχώς, όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Περιφερειακών Δήμων δεν καλύπτονται από τα σημερινά κριτήρια κατανομής των Κ.Α.Π., που δίνουν βαρύτητα μόνο στον πληθυσμό και όχι στην ιδιαίτερη μορφολογία τους.
Η πρόταση του κ.Τσουκνιδά έγινε δεκτή από το Διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και θα κατατεθεί ομαδοποιημένα στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Ακολούθως επισυνάπτεται η εισήγηση όπως κατατέθηκε στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας στις 14 Νοεμβρίου 2017.

Φωτογραφία του χρήστη Δήμος Χαλκηδόνος.
Φωτογραφία του χρήστη Δήμος Χαλκηδόνος.
Φωτογραφία του χρήστη Δήμος Χαλκηδόνος.

Σχόλια